Home » Hoe het begon

Piet

Piet in’t Veld, de vader van Heleen

 

In 1958 is Piet in’t Veld, de vader van Heleen, begonnen met melken aan de Zwanegatsedijk. Hij molk toen ongeveer 20 koeien met 2 melkketels. In 1977 is er boerderij gebouwd op de huidige locatie. Er werd toen gemolken met een 2×3 visgraad zoals u kan zien in de afbeelding hiernaast. 

 

In 1924 begon de opa van Arie met het melken van ongeveer 15 koeien in Rijssoord. In 1964 nam Jan Commijs, de vader van de Arie, het over en breidde uit naar 25 koeien. Toen der tijd werd de melk opgevangen in ketels. In de afbeelding hieronder ziet u Jan Commijs buiten melken. Dit gebeurde altijd ’s zomers. In 1974 is er daarom ook een klein stalletje gebouwd in het weiland waar de koeien gemolken konden worden. In 1976 kwam de eerste melktank op de boerderij. Na het leeg melken van een koe werd de emmer met melk leeg gegoten in een soort stortbak waarna het terecht kwam in de tank. 

In 1991 trouwde Arie met Heleen en verhuisde ze samen naar de boerderij van Piet in’t Veld. Arie nam al zijn 25 koeien mee naar de boerderij in de Sint Antoniepolder. In 1995 hebben Arie en Heleen het overgenomen van de vader van Heleen. In 1996 is de melkput vergroot naar een 2x 4 visgraad. Door een bedrijfsongeval was het melken in de melkput niet meer mogelijk en is er in 2002 een melkrobot van het merk Lely ingekomen. In 2010 is de stal verlengt met 15 meter, anderhalve meter verhoogd en de asbest dakplaten zijn vervangen door geïsoleerde dakplaten. Hierdoor kwam er plek voor 24 extra ligboxen. 

In oktober 2014 is het volgende bouwproject begonnen, de werktuigenschuur is afgebroken en op een andere plek weer een nieuwe gebouwd. Op de plek van de oude werktuigenschuur moest een nieuwe melkstal worden gebouwd die de grote heeft van 63 x 32 meter, met plek voor 154 melkkoeien en droge koeien. De bouw is op 5 januari 2015 begonnen en op 1 september  zijn de koeien overgegaan in de nieuwe stal. Er word hier gemolken met 2 gloednieuwe A4 robots van Lely, ook rijd er een mestrobot van Lely en word er gebruik gemaakt van tochtcontrole met halsbanden van CRV Ovalert. De oude melkstal word nu gebruikt als jongveestal.

Jan

Jan Commijs, de vader van Arie

Meer weten?

Voor vragen of interesse in onze producten of activiteiten kunt u altijd bellen of mailen!

Neem contact op

Melkveebedrijf Commijs